Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0806 – 181

1972. augusztus 6-án született "Geri" Horner, lánykori nevén Halliwell, angol énekesnő, dalszerző és színésznő. Pályafutását táncosnőként kezdte, de volt fotómodell és műsorvezető is. Az 1990-es évek ikonikus lányegyüttesének tagja, mely kisebb-nagyobb megszakításokkal ma is aktív. Mi az együttes neve?

Geri Halliwell

1908. augusztus 6-án született Vajda Lajos, magyar festő és grafikus. Életműve a 20. századi magyar képzőművészet egyik legösszetettebb és legmagasabb színvonalú teljesítménye. A mindössze 33 évet élt művészt az 1945 utáni progresszív művészeti irányzatokat képviselő Európai Iskola, valamint a művészettörténész szakma a modern magyar művészet egyik vezéregyéniségének tekinti. Melyik stílus képviselője Vajda Lajos?

Vajda Lajos

Vajda Friends

1970. augusztus 6-án született „M. Night” Shyamalan, indiai származású amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer és színész. Pályafutása alatt négy alkalommal, a Hatodik érzék, A sebezhetetlen, a Széttörve és az Üveg című filmekben dolgozott együtt az 1990-es és 2000-es évek egyik legnépszerűbb akciósztárjával. Kivel?

M. Night” Shyamalan

1881. augusztus 6-án született Sir Alexander Fleming, skót bakteriológus és immunológus. Felfedezte az antibakteriális lizozim enzimet, valamint 1928-ban az első antibiotikumot. Utóbbi eredményéért Howard Florey-jel és Ernst Boris Chainnal közösen 1945-ben elnyerte az orvostudományi Nobel-díjat. Mi az elsőként felfedezett antibiotikum neve?

Sir Alexander Fleming

1965. augusztus 6-án született a képen látható francia tereprali versenyző, 14 győzelmével a Dakar-rali történetének legsikeresebb versenyzője, rekordere és legendája. Motorversenyzőként 1988-ban indult először a Dakar-ralin, először 1991-ben nyerte meg a versenyt, majd 1998-ig bezárólag még ötször. 1999 óta autóval indul, ahol 2004-ben nyert először, azóta összesen nyolcszor. Ki ő?

Stéphane Peterhansel

1952. augusztus 6-án született Michelle Yeoh, Oscar- és Golden Globe-díjas kínai származású malajziai színésznő és táncosnő. 2023-ban a Minden, mindenhol, mindenkor című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat, de előtte is olyan világsikerekben játszott főszerepet, mint az Egy gésa emlékiratai vagy A múmia: A Sárkánycsászár sírja. Világszerte ismert az 1997-es A holnap markában című James Bond-filmmel lett. Ki játszotta a filmben James Bond szerepét?

Michelle Yeoh

Pierce Brosnan

1917. augusztus 6-án született Robert Mitchum, amerikai színész, zeneszerző, énekes, író. Minden idők egyik legismertebb amerikai színésze. Az 1950-es és 1960-as években sokat foglalkoztatott színész volt. Érdekesség, hogy az 1962-es Rettegés foka című film főszerepe után annak remake-ében is játszott fontos mellékszerepben. A remake-ben az eredeti filmben Mitchum által megjelenített karaktert játszó színészt alakításáért Oscar-díjra jelölték. Ki ez a színész?

Robert Mitchum 

Robert De Niro

1928. augusztus 6-án született Andy Warhol, amerikai képzőművész. Sikeres reklámrajzoló karrierje után Warhol világhírnévre tett szert, mint festő és avantgarde filmkészítő. Melyik képzőművészeti irányzat képviselője Andy Warhol?

Andy Warhol

Andy Warhol

1965. augusztus 6-án született Luc Alphand, francia alpesisíző. 1995-ben és 1996-ban az alpesisí-világkupán megnyerte a lesiklás pontversenyét, majd 1997-ben a lesiklás mellett a Szuperóriás-műlesiklásban is ő lett az első, valamint ebben az évben győzött összetettben is. 1997-ben befejezte sípályafutását, majd egy másik sportágban ért el jelentős sikereket. Melyik ez a sportág?

Luc Alphand

1952. augusztus 6-án született Balázs Klári, Fonogram-díjas magyar énekesnő. Több mint négy évtizedes pályafutás áll a háta mögött. Férje Korda György énekes. Zenei pályafutása mellett egy 2017-ben bemutatott romantikus, zenés vígjátékban is feltűnt, ahol férjével együtt önmagukat alakították. Mi a film címe?

Balázs Klári