Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0828–333

1978. augusztus 28-án született Balázs Andrea, magyar színésznő. Országos ismertségre a CBA (Príma) üzletlánc reklámarcaként tett szert 2017-ben mint „Kasszás …” Ki?

Balázs Andrea

1908. augusztus 28-án született a képen látható francia író. Világszerte elismertséget szerzett politikai-fantasztikus regényeivel, amelyekben kora politikai és társadalmi problémáit mutatta be sci-fi díszletekben; ezek közé tartozik az Állati elmék, a Malevil vagy a Védett férfiak. Tizenhárom kötetes történelmi regénysorozata, a Francia história, Magyarországon is az egyik legtöbbet olvasott francia íróvá tette. Ki ő?

Robert Merle

1947. augusztus 28-án született Gothár Péter, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró. A színházi rendezései mellett olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint az Ajándék ez a nap, a Megáll az idő, az Idő van, a Tiszta Amerika, a Melodráma, A részleg vagy a Haggyállógva Vászka. Gyakran dolgozott együtt a képen látható író-rendezővel, akinek Eldorádó című filmjében színészi feladatot is vállalt. Ki ő?

Gothár Péter

Bereményi Géza

1926. augusztus 28-án született a képen látható kétszeres EMeRTon-díjas magyar énekesnő. A magyar tánczene egyik jelentős alakja volt, akárcsak férje, Vámosi János. A Tatabányai lány, a Homokóra és a Köszönet a boldog évekért című dalok előadója. Ki ő?

Záray Márta

1969. augusztus 28-án született a képen látható amerikai színész, humorista, zenész és YouTube videós. Játszott a Dobd fel magad!, a Waterworld - Vízivilág, A sakál, a Ments meg, Uram!, a Holiday és a Kábelbarát című filmekben, amelyeket főszerepek követtek: a Nacho Libre, a Végzet Pengetője, A kezdet kezdete, a Jumanji és a Gulliver utazásai. A 2003-as Rocksuliért Golden Globe-díjra jelölték. Ki ő?

Jack Black

1942. augusztus 28-án született a képen látható Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, színházigazgató, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Szinkronhangként is sokat foglalkoztatott, többek közt Jean Reno leginkább megszokott magyar hangja. Ki ő?

Szilágyi Tibor 

1989. augusztus 28-án született Valtteri Bottas, finn Formula–1-esautóversenyző. A 2013-es szezonban a Williams istállónál mutatkozott be, majd 2016-ban a Mercedes szerződtette. A 2022-es szezontól az Alfa Romeo pilótája lett. Pályafutása első futamgyőzelmét a Mercedessel aratta a 2017-es orosz nagydíjon. Hol rendezték ezt a nagydíjat?

Valtteri Bottas

1965. augusztus 28-án született a képen látható többszörös Grammy-díjas kanadai énekesnő és dalszerző. Ismertebb dalai: You're Still The One, Man! I Feel Like a Woman!, From This Moment On, Any Man of Mine, That Don't Impress Me Much, I'm Gonna Getcha Good, Forever and for Always. Ki ő?

Shania Twain

1749. augusztus 28-án született a képen látható német író, költő, grafikus, természettudós, művészetteoretikus, jogász és politikus. A német irodalom egyik klasszikusa, a világirodalom egyik legnagyobb költője. A líra, a dráma és az epika műnemében egyaránt remekművek sorát alkotta. Legismertebb műve a Faust című lírai dráma. Ki ő?

Johann Wolfgang von Goethe

1962. augusztus 28-án született David Fincher, Oscar-díjra jelölt amerikai filmrendező és videóklip-készítő. Gyakran fellelhetők sajátos stílusjegyei, mint például a sötét, misztikus hangulat, leginkább a Hetedik, a Harcosok klubja és a Benjamin Button különös élete című filmjeiben. Ezekben a filmekben dolgozott együtt a képen látható többszörös Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésszel. Kivel?

David Fincher

Brad Pitt