Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0829–334

1947. augusztus 29-én született a képen látható angol autóversenyző, az 1976-os Formula–1 világbajnokság győztese. Karakterét a Hajsza a győzelemért (Rush) című filmben örökítették meg. Aktív évei a Formula–1-ben: 1973-1979. Ki ő?

James Hunt

1915. augusztus 29-én született Ingrid Bergman, háromszoros Oscar-díjas színésznő. Legismertebb szerepe a Casablanca című filmben Ilsa Lund László megformálása Humphrey Bogart oldalán. Olyan filmtörténeti klasszikusokban szerepelt még, mint a Forgószél, a Gázláng, vagy az Őszi szonáta. Milyen nemzetiségű volt Ingrid Bergman?

Ingrid Bergman

1434. augusztus 29-én született Janus Pannonius, római katolikus pap, pécsi püspök, az első név szerint ismert magyar költő és humanista. Mátyás király nevelője, a magyar humanizmus megteremtője, aki nemcsak az egyház első embere volt, hanem egy időben az egész magyarországi politika irányítója is. Mi volt a magyar neve Janus Pannoniusnak?

Janus Pannonius

1916. augusztus 29-én született Leo Horn, holland nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Aktív pályafutása alatt több mint 1500 mérkőzésen működött közre. Ő vezette az évszázad mérkőzésének titulált Anglia – Magyarország 3 : 6 mérkőzést. Melyik stadionban játszották ezt a mérkőzést?

Leo Horn

1923. augusztus 29-én született Richard Attenborough, Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjas angol filmrendező, színész, filmproducer. Színészként jelentős szerepei voltak az Ifjúság, A brightoni szikla, A nagy szökés és a Jurassic Park című produkciókban. Rendezőkén legismertebb filmjei Az ifjú Churchill, A híd túl messze van, a Chaplin és az 1982-es, nyolc Oscar-díjas Gandhi. Ki játszotta a film címszerepét?

Richard Attenborough

1993. augusztus 29-én született Liam Payne, angol énekes, dalszerző. 2010-ben részt vett egy meghallgatáson a brit The X Factor tehetségkutatóba. Miután szólóelőadóként kiesett, másik négy résztvevő, Niall Horan, Harry Styles, Louis Tomlinson, és Zayn Malik társaságában megalapították fiúegyüttesüket és minden idők egyik legsikeresebb fiúbandája lettek. Mi a zenekar neve?

Liam Payne

1939. augusztus 29-én született Joel Schumacher, amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer. Ismertebb munkái: Az ügyfél, Mindörökké Batman, Ha ölni kell, Batman és Robin, A fülke, Túszjátszma, Összeomlás. Utóbbi film egy társadalom- és rendszerkritikus bűnügyi dráma, ami egy átlag kisember bekattanásáról, majd sajátos ámokfutásáról szól. Ki a játssza a film főszerepét?

Joel Schumacher

1958. augusztus 29-én született Michael Jackson, tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai énekes, zeneszerző, táncos, filantróp és üzletember. 1982-es albuma, a Thriller évtizedeken keresztül minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma volt. Hangja és stílusa különféle műfajok művészeit befolyásolta. Melyik dal fűződik Michael Jackson nevéhez?

Michael Jackson

1780. augusztus 29-én született Jean-Auguste-Dominique Ingres, francia festő és grafikus. Rendkívül sokoldalú festő volt: festett ókori, vallásos, történeti, allegorikus tárgyú képeket, arcképeket és aktokat. Legkitűnőbb művei közé tartoznak arcképei. Egyedülálló megértéssel sajátította el az antik szobrászat, vázaképfestészet és az itáliai reneszánsz művészet tanulságait. Melyik korstílus képviselője volt Ingres?

Jean Auguste Dominique Ingres

Ingres Napoleon

1965. augusztus 29-én született Michael Simon, német lemezlovas, producer, 2006 és 2022 közt az 1990-es évek elején alakult német elektronikus zenei együttes tagja. A zenekar legsikeresebb albuma a Jumping All Over the World, melyből csak Európában több mint félmilliót adtak el. Melyik együttes tagja volt Michael Simon?

Michael Simon