Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0830–335

1972. augusztus 30-án született a képen látható BAFTA- és többszörösen Golden Globe-díjra jelölt kubai származású amerikai színésznő, korábbi fotómodell. Olyan filmekben láthattuk, mint a Maszk, a Keresd a nőt!, a Holiday, a Féktelen Minnesota, a Hullázó kedélyek, az Álljon meg a nászmenet!, a Míg a jackpot el nem választ és a Rossz tanár. Ő kölcsönözte a hangját Fiona hercegnőnek a Shrek-filmekben. Ki ő?

Cameron Diaz

1985. augusztus 30-án született a képen látható olimpiai bajnok, háromszoros világbajnoki ezüstérmes, hétszeres Európa-bajnoki, egyszeres Európa-bajnoki bronzérmes, hatszoros rövid pályás Európa-bajnok magyar úszó. 11 évig tartotta 50 méteres medencében a 400 méteres gyorsúszás hazai rekordját, 2002-től 2013-ig. Olimpiai bajnoki címét a 2012-es londoni olimpián szerezte 10 km-es nyílt vízi úszásban. Ki ő?

Risztov Éva

1922. augusztus 30-án született a képen látható Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész. Erőteljes személyisége szerepeiben is visszaköszönt, gyakran alakított szélsőséges indulatú karaktereket. Számos filmben és tévéjátékban szerepelt, például az Egri csillagokban vagy A koppányi aga testamentumában. Szinkronszerepei is legendásak voltak, ő volt a Csillagok háborúja narrátora, valamint a harmadik esküdt az 1957-es 12 dühös emberben. Ki ő?

Mádi Szabó Gábor 

1748. augusztus 30-án született Jacques-Louis David, francia festő. Képei tükrözik a kor francia társadalmi légkörét, a hazafiasság, hősiesség, a forradalom iránti önfeláldozás eszméit. Emellett azonban élet-közelibb, szerelmi, sőt erotikus témákat is ábrázolt. Nagy hatással voltak rá a római szobrok is. Lelkes híve volt a francia forradalomnak, majd Napóleonnak, és művészi munkásságával is az ideológiájukat kívánta szolgálni. Melyik korstílus képviselője David?

Jacques-Louis David

David A Horatiusok esküje

1931. augusztus 30-án született Jack Swigert, amerikai űrhajós, politikus. Egy alkalommal járt az űrben. Küldetésének célja a Holdon való leszállás, de a küldetés meghiúsult, mert 321 860 kilométerre a Földtől robbanás történt az űrhajó műszaki egységében, amely a Holdat megkerülve sikeresen visszatért a Földre. Mi volt a neve az űrhajónak?

Jack Swigert

1773. augusztus 30-án született Pollack Mihály, német származású magyar építész, Pollack Ágoston édesapja, a reformkor egyik legkiválóbb alkotója, a magyar építészet egyik nagymestere. Életének fő műve a Magyar Nemzeti Múzeum épülete. Milyen stílusban készült?

Pollack Mihály

Magyar Nemzeti Múzeum

1937. augusztus 30-án született Bruce McLaren, a Formula–1-es McLaren csapat megalapítója, névadója. Az autóversenyzés mellett 1964-ben, 27 évesen megalapította saját csapatát, mely a Formula-1 meghatározó csapatává vált. 1970-ben McLaren egy tesztelés során vesztette életét. Milyen nemzetiségű volt Bruce McLaren?

Bruce McLaren

1943. augusztus 30-án született Adamis Anna, Kossuth-díjas magyar dalszövegíró, költő, jogász, „az LGT ötödik tagja.” A zenekaroknak és szólóénekeseknek írt dalok mellett a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (1973), a Harmincéves vagyok (1975) nagy sikerű darabok szövegei is az ő nevéhez fűződnek. Melyik együttessel dolgozott Adamis Anna az LGT előtt?

Adamis Anna

1871. augusztus 30-án született a képen látható új-zélandi születésű brit fizikus, az atomfizika egyik megalapítója, a róla elnevezett atommodell kidolgozója. A radioaktív sugárzáson belüli alfa- és béta-sugárzás felfedezéséért 1908-ban kémiai Nobel-díjat kapott. Ki ő?

Ernest Rutherford

1946. augusztus 30-án született Bódy Gábor, magyar filmrendező, videoművész és teoretikus. Az 1970-es, 80-as évek magyar és összeurópai film- és videoművészetének meghatározó személyisége. Második nagyjátékfilmje, a Psyché (1980), amelyet egy szemléletmód, az „új narrativitás” jegyében forgatott, és igazi kultuszfilm lett. Ki írta a film alapjául szolgáló, azonos című regényt?

Bódy Gábor