Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0831–336

1971. augusztus 31-én született Chris Tucker, amerikai színész, producer, humorista. Olyan filmekben szerepelt, mint Az ötödik elem, a Jackie Brown, a Pénz beszél…, a Napos oldal, a Billy Lynn hosszú, félidei sétája és az Air – Harc a legendáért. Legismertebb alakítását a Csúcsformában-trilógiában nyújtotta. Ki a volt a partnere ezekben a filmekben?

Chris Tucker

12. augusztus 31-én született Caius Caesar Augustus Germanicus; a Római Birodalom császára 37-től 41-ig. Uralkodását a féktelen zsarnokság és botrányok sorozata jellemezte. A legismertebb történet róla, hogy Incitatus nevű lova saját palotát kapott személyzettel, berendezéssel. Állítólag consullá is ki akarta nevezni, de ezt valószínűleg a császár korai halála megakadályozta. A császár milyen néven vonult be a történelembe?

Caligula

1949. augusztus 31-én született a képen látható Golden Globe-díjas amerikai színész, filmproducer. Sikerekben gazdag pályafutása során olyan filmekben játszott, mint a Micsoda nő!, a Sommersby , a Legbelső félelem és az Oltári nő. A 2002-es Chicago című zenés filmdráma egy Golden Globe- és a többi szereplővel közösen egy Screen Actors Guild-díjat hozott számára. Ki ő?

Richard Gere

1965. augusztus 31-én született Borkai Zsolt, olimpiai bajnok magyar tornász, tanár, politikus, sportvezető. 1988-ban lólengésben olimpiai bajnok. 2010-től 2014-ig fideszes országgyűlési képviselő, 2010-től és 2017-ig a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, 2006–2019 között szülővárosának polgármestere, mely posztról botrányos körülmények között távozott. Melyik város polgármestere volt Borkai Zsolt?

Borkai Zsolt

1917. augusztus 31-én született a képen látható magyar kommunista politikus, a Kádár-korszakban a kulturális élet egyik legfőbb ideológusa, irányítója. Művelődésügyi miniszterhelyettesként a Kádár-rendszer 1968 utáni időszakának vezető kultúrpolitikusa volt, akit gúnyosan a kulturális miniszter első felettesének neveztek. Nevéhez fűződik a hírhedt „három T” (tiltás, tűrés, támogatás) irányelve. Ki ő?

Aczél György

1989. augusztus 31-én született Széki Attila, művésznevén Curtis, magyar labdarúgó, csatár, majd visszavonulása után rapper, dalszövegíró. 2022-ig kis megszakítással Majkával lépett fel, majd szólókarrierbe kezdett. Melyik élvonalbeli labdarúgócsapat játékosa volt Széki Attila?

Széki Attila

1918. augusztus 31-én született Alan Jay Lerner, háromszoros Tony-díjas és háromszoros Oscar-díjas amerikai szövegíró és librettista, aki a világ legnépszerűbb és legmaradandóbb zenés színházi alkotásait írta színpadra és filmre egyaránt. Egyik legnagyobb sikere George Bernard Shaw Pygmalion című drámájának filmes feldolgozása George Cukor rendezésében, Audrey Hepburn és Rex Harrison főszereplésével. Mi a musical címe?

Alan Jay Lerner

1948. augusztus 31-én született Rudolf Schenker, német rockzenész, gitáros és dalszerző. 1965-ben Hannoverben alapította világhírűvé vált hard rock együttesét, melynek ritmusgitárosa valamint első számú dalszerzője, egyben az együttes legrégebb óta aktív tagja. A zenekar többek között nagy sikerrel játszotta az Omega Gyöngyhajú lány című dalának angol nyelvű átiratát. Mi a zenekar neve?

Rudolf Schenker

1870. augusztus 31-én született Maria Montessori, orvos, pedagógus és pszichológus, a róla elnevezett pedagógiai-pszichológiai iskola megalkotója. Nevelési módszeréből kizárta a tekintélyelvűséget, mivel azt tapasztalta, hogy azzal éri el a legnehezebben a kívánt eredményt, ehelyett ötletes nevelési módszereket, trükköket dolgozott ki. Munkássága máig hatással van a fejlett világ pedagógiájára. Milyen nemzetiségű volt Maria Montessori?

Maria Montessori

1946. augusztus 31-én született Schöck Ottó magyar zenész és zeneszerző. Dalokat írt többek között Zalatnay Saroltának, Szűcs Judithnak, Szécsi Pálnak, Korda Györgynek, Koncz Zsuzsának és Zoránnak. Pályafutásának korai, legsikeresebb szakaszában, 1965-től 1970-ig a korszak egyik legsikeresebb együttesének billentyűse volt. Melyik együttesben zenélt Schöck Ottó?

Schöck Ottó