Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0921–337

1977. szeptember 21-én született a képen látható háromszoros olimpiai bajnok (2000, 2004, 2008) vízilabdázó, a Kemény Dénes vezette legendás "Aranycsapat" tagja. Beceneve: Geri Ki ő?

Kiss Gergely

1950. szeptember 21-én született a képen látható Golden Globe-díjas amerikai komikus és színész. Ismertségét a Saturday Night Live amerikai tévéműsornak köszönheti, a filmvilágban pedig a Szellemirtók és az Idétlen időkig című filmeknek. Ki ő?

Bill Murray

1866. szeptember 21-én született a képen látható angol író. A világirodalom egyik legtermékenyebb szerzője, aki szinte minden létező műfajban alkotott, de főleg a science fiction műfajban írt műveiről ismert (például Világok harca, A láthatatlan ember, Dr. Moreau szigete). Ki ő?

Herbert George Wells

1957. szeptember 21-én született Ethan Coen, az Oscar-díjas amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer testvérpár fiatalabbik tagja. A Coen-fivérek pályafutásuk több mint 20 éve alatt olyan neves alkotásokat tudhatnak magákénak, mint a Véresen egyszerű, A nagy Lebowski vagy a Nem vénnek való vidék. Utóbbi a filmért a Coen-testvérek 2007-ben megkapták a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó Oscar-díjat, míg a képen látható színész a legjobb mellékszereplőként nyerte el a díjat. Ki ő?

Ethan Coen

Javier Bardem

1928. szeptember 21-én született Sinkovits Imre, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A 20. század második felének vezető színészeként számos színdarabban, játékfilmben, televízióban, kabaréjelentekben szerepelt. Egyik legismertebb filmszerepe A tizedes meg a többiek felejthetetlen alakítása, ahol az ő szájából hangzott el a szállóigévé vált mondat: Már a …….vannak az oroszok! Hol vannak?

Sinkovits Imre

1970. szeptember 21-én született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színész, zenész, drámaíró és rendező. A magyar alternatív színházi élet meghatározó szereplője. Művei provokatívan mutatják be a magyar valóságot, közéletet. Színházi rendezései a szappanopera, a bohózat és a tragédia keverékéből álló folklór mesének hatnak, amelyekben rendre megjelennek a magyar történelem motívumai, gyakran népzenével és tánccal kísérve. Az 1998-ban alapított, nevével fémjelzett társulat vezetője. Ki ő?

Pintér Béla

1929. szeptember 21-én született a képen látható magyar válogatott labdarúgó, a legendás Aranycsapat tagja. A válogatottban 1948 és 1956 között 68 alkalommal lépett pályára. Posztja: csatár. Profi pályafutása során a a Ferencvárosi TC, a Bp. Honvéd SE, a Young Fellows Zürich és az FC Barcelona csapatában szerepelt. Ki ő?

Kocsis Sándor

1955. szeptember 21-én született Szirtes Ági, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész, a Budapesti Katona József Színház alapító tagja. Színpadi szerepei mellett rendszeresen szinkronizál, filmekben televíziós produkciókban szerepel. Első filmszerepét 1967-ben kapta A koppányi aga testamentuma című, Fekete István regényéből készült filmben. Mit jelent a testamentum szó?

Szirtes Ági

1947. szeptember 21-én született a képen látható amerikai író, a jelenkor egyik legolvasottabb szerzője, a horror koronázatlan királya. A legtöbb művét több-kevesebb sikerrel meg is filmesítették, mint például a Halálos árnyék, A remény rabjai, az Állj mellém!, a Tortúra (ami Oscar-díjat is nyert), a Dolores Claiborne, A halálsoron vagy a Ragyogás. Ki ő?

Stephen King

1931. szeptember 21-én született Larry Hagman, amerikai színész, filmrendező, producer. A magyar közönség elsősorban a Dallas című televíziós sorozatból ismerheti. Mi volt az általa alakított karakter neve?

Larry Hagman