Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0922–338

1910. szeptember 22-én született Faludy György, Kossuth-díjas magyar költő, műfordító, író. Kiváló történetmesélő és lírikus volt, de leginkább egy középkori költő verseinek átköltéseiről, illetve e stílusban írt saját verseiről ismert. Ki ez a költő?

Faludy György

1570. szeptember 22-én született Henry Hudson, angol tengerész, utazó, felfedező. Fontosabb tengeri expedíción az Északi Jeges-tenger környékének vizeit derítette fel. Az útjai során általa felfedezett tengerszoros, öböl, valamint folyó is viseli a nevét. A folyó torkolatánál fedezte fel Manhattan szigetét. Melyik mai város része Manhattan?

Henry Hudson

1958. szeptember 22-én született a képen látható olasz tenorista. A könnyűzene sztárjaival közös produkciói révén rendkívüli népszerűségre tett szert. Eddig 70 millió példányban adta el lemezeit, ezzel az úgynevezett pop-opera legsikeresebb előadójává vált. Ki ő?

Andrea Bocelli

1929. szeptember 22-én született Váradi Hédi, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész. Népszerű színpadi és filmszínész volt, Országos ismertségét erősítették szinkron alakításai, valamint népszerű rajzfilmfiguráknak kölcsönözte hangját. Melyik figura szólalt meg az ő hangján?

Váradi Hédi

1013. szeptember 22-én született Lengyelországi Richeza, a Piast-házból származó lengyel fejedelmi hercegnő, I. Béla magyar királlyal kötött házassága révén Magyarország királynéja 1060 és 1063 között. Két fia is magyar király volt: I. Géza. aki 1074-től 1077-ig, míg a másodszülött fia 1077-től 1095-ig uralkodott. Utóbbi nevéhez fűződik a magántulajdon védelmének megszilárdítása, Horvátország elfoglalása (1091) és az első magyar szentek avatása. Őt magát is szentté avatták 1192-ben, és kivételes fizikuma miatt nevezik az „Isten atlétájának” is. Ki ő?

I. László

1975. szeptember 22-én született Klein Dávid, magyar expedíciós hegymászó. 2003-ban mászott meg első alkalommal 8000 méternél magasabb hegycsúcsot, a 8035 méter magas Gasherbrum II-t. Melyik két ország határán van a hegy?

Klein Dávid

Gasherbrum II

1981. szeptember 22-én született a képen látható magyar énekes, előadó, a 2017-es és a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi előválogatójának győztese, a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál nyolcadik helyezettje. Legismertebb dalai: Mindent megbocsájt, Mikor a test örexik, Kék Rózsa, Kivagyok Rád, Az én apám, Özönvíz, Origo, Megbabonáz, Suttogd halkan, Itt maradsz velem. Ki ő?

Pápai Joci

1791. szeptember 22-én született Michael Faraday, angol fizikus és kémikus, az angol Royal Society tagja. Az elektrotechnika nagy alakja, aki magát természetfilozófusnak tartotta, jelentősen hozzájárult az elektromágnesség és az elektrokémia fejlődéséhez. Róla kapta nevét az árnyékolástechnikai Faraday-kalitka, a Faraday-állandó, ami egy mól elektron töltése, valamint egy SI mértékegység, a farad. Minek a mértékegysége a farad?

Michael Faraday

1988. szeptember 22-én született Szabó Zsófia, magyar színésznő, műsorvezető. Számos tévés szereplése mellett műsorvezetőként láthattuk az After X, a Story Extra, a Playback Párbaj, a Reggeli, a Toplista és a Mokka című műsorokban Édesapja népszerű, Kossuth-díjas színművész volt. Ki Szabó Zsófi édesapja?

Szabó Zsófia

1951. szeptember 22-én született David Coverdale, angol rockénekes, 1978-tól a Whitesnake tagja/vezetője. Ennek előtte 1973-ban váltotta Ian Gillant az 1960-as, 70-es évek ikonikus hard rock együttese klasszikus felállásának (Gillan, Roger Glover, Jon Lord, Ian Paice, Ritchie Blackmore) felbomlása után, mely formációban 1976-ig énekelt. Melyik ez az együttes?

David Coverdale