Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1005 – 223

1946. október 5-én született Németh Oszkár, magyar rockzenész, dobos. A Sakál Vokálból került a Tolcsvayék és a Trió zenekarba. Ezután a KITT egyletben zenélt. Fellépett Koncz Zsuzsa, Halász Judit és Zorán koncertjein. Játszott az Alfonz kalandjai, majd a Bojtorján-együttessel, a N. O. coM.M.enttel. Legnagyobb sikereit a Szörényi Levente, Bródy János, Tolcsvay László, Móricz Mihály, Szörényi Szabolcs zenésztársakkal alkotott, 1973-tól 1984-ig működő zenekarban aratta. Melyik ez a zenekar?

Németh Oszkár

1975. október 5-én született Kate Winslet, Oscar-díjas, háromszoros BAFTA- és Screen Actors Guild-díjas, valamint ötszörös Golden Globe-díjas angol színésznő. Fontosabb filmsikerei: Mennyei teremtmények, Értelem és érzelem, Titanic A szabadság útjai, A felolvasó. Kenneth Branagh nagy sikerű harmadik Shakespeare-filmjében, a szerző egyik leghíresebb tragédiájából készített adaptációban Ophelia szerepét játszotta. Mi a film címe?

Kate Winslet

1713. október 5-én született a képen látható francia materialista filozófus és író, a nagy francia enciklopédia, az Encyclopédie főszerkesztője, szervezője, a francia és az egyetemes kultúra egyik legnagyobb hatású alakja, a világ további sorsára döntően ható szellemi mozgalom, a felvilágosodás egyik kiemelkedő gondolkodója. Ki ő?

Denis Diderot

1951. október 5-én született a képen látható ír énekes, zeneszerző, színész, politikai aktivista. A később The Boomtown Ratsre átnevezett Nightlife Thugs együttes alapítója, a Pink Floyd: A fal című filmmusical címszereplője, de leginkább az etióp éhezők megsegítése céljából 1985. július 13-án tartott Live Aid szuperkoncert ötletgazdájaként és szervezőjeként szerzett világhírnevet magának. Ki ő?

Bob Geldof

1864. október 5-én született a képen látható testvérpár fiatalabbik tagja. A fivérek feltalálókként és filmkészítőkként korszakalkotó szerepet játszottak a fotográfia és film történetben. Számos, fényképészeti szabadalmuk mellett a legfontosabb a mozgókép rögzítésére és vászonra történő kivetítésére, valamint másolásra egyaránt alkalmas kinematográf elkészítése volt, mellyel végrehajthatták a világ első kereskedelmi célú vetítését, mely eseményt tekintik a mozi megteremtésének. Mi volt a testvérpár neve?

Auguste és Louis Lumière

1965. október 5-én született Mario Lemieux, kanadai profi jégkorongozó, aki 17 szezont játszott a National Hockey League-ben a Pittsburgh csapatában 1984 és 2006 között. Jelenleg a csapat tulajdonosa és elnöke. A csapatot két Stanley-kupa győzelemre, Kanadát pedig olimpiai aranyra, Kanada-kupa és jégkorong-világkupa győzelemre vezette. Mi a csapata hivatalos neve?

Mario Lemieux

1953. október 5-én született a képen látható magyar billentyűs, zeneszerző, énekes. Játszott a Nautilus zenekarban, 1974-től 1982-ig a Piramisban zenélt, 1985–2002 között a Bikini billentyűse volt, és 1997-től 2009-ig tagja volt a Favágóknak is. 2009-től 2019-ig ismét a Piramis tagja volt. Ikonikus dala a Szállj fel magasra, amelyet a Piramisban énekelt. Ki ő?

Gallai Péter

1825. október 5-én született Xántus János, magyar természettudós, utazó, néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Kalandos élete során az amerikai prérividék természetrajzi feltérképezésének céljából bejárta a vadnyugatot, katonáskodott az amerikai polgárháborúban, diplomáciai szolgálatot végzett és útikönyveket írt. Egyes források szerint Karl May róla mintázta indiánregényeinek egyik hősét. Kit?

Xántus János

1947. október 5-én született a képen látható brit énekes és dalszövegíró, az 1980-as években az AC/DC együttes énekeseként vált világhírűvé, miután Bon Scott halála után átvette a frontember szerepét. Ki ő?

Brian Johnson

1917. október 5-én született Szabó Magda, Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar író, költő, műfordító, Hatalmas életművének kiemelkedő remekei. a Freskó, Az őz, az Ókút, a Régimódi történet, a Für Elise, A Danaida, a Pilátus, Az ajtó és az Abigél című regények. Utóbbiból az 1977-ben nagy sikerű tévésorozat készült. Ki játszotta a főszereplőt, Vitay Georginát?

Szabó Magda

Szerencsi Éva