Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1015 – 233

1992. október 15-én született Stohl Luca magyar, műsorvezető, Stohl András színművész lánya. 2022 májusától az ATV Híradó műsorvezetője. Eredetileg melyik művészeti területen mutatkozott be a nagyközönségnek Stohl Luca?

Stohl Luca 

1897. október 15-én született Ilja Ilf, aki írótársával, Jevgenyij Petrovval közösen írt szatirikus regényeivel lett ismert. Az írópáros trilógiának tervezett nagy művéből csak két regény készült el. Mindkét könyv főhőse egy nincstelen, minden hájjal megkent férfi, Osztap Bender. Az első regény címe az Aranyborjú, a másik A tizenkét… mi?

Ilf-Petrov

1947. október 15-én született a képen látható magyar válogatott labdarúgó. Az 1960-as, 70-es években sorozatban hétszer bajnoki címet nyerő Újpesti Dózsa csatára, a második legjobb európai góllövőnek járó Ezüstcipő nyertese 1979–1980-ban. 92 alkalommal szerepelt a válogatottban, 1968-ban Mexikóvárosban olimpiai aranyérmet nyert a válogatott csapat tagjaként. Profi pályafutása során az Újpesti Dózsa, a Royal Antwerp FC és a St. Truiden csapatában szerepelt. Ki ő?

Fazekas László

1920. október 15-én született Mario Puzo, amerikai író. Leghíresebb műve a The Godfather (A keresztapa) 1969-ben jelent meg. Ezt később Francis Ford Coppola vitte filmre, majd a film sikerére való tekintettel trilógia lett belőle. Utolsó, halála után megjelent könyvét a hallgatás törvényéről írta. Mi a címe?

Mario Puzo

1917. október 15-én született Fábri Zoltán, háromszoros Kossuth-díjas magyar film- és színházi rendező. Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Körhinta, a Hannibál tanár úr, a Húsz óra, a Pál utcai fiúk, az Isten hozta, őrnagy úr! vagy Az ötödik pecsét. A Két félidő a pokolban című filmjét amerikai-olasz koprodukcióban újraforgatták Sylvester Stallone, Michael Caine, Max von Sydow és egy valódi labdarúgó-világsztár főszereplésével. Ki ő?

Fábri Zoltán

1959. október 15-én született Rudolf Péter, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas, kiváló művész magyar színész, színházi-, és filmrendező, producer, forgatókönyvíró, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Leginkább az Üvegtigris Lalijaként ismerik, de számos további színpadi és filmsiker fűződik a nevéhez. A legendás A padlás című musical eredeti szereposztásában játszott a Vígszínházban. Melyik szerepben láthattuk?

Rudolf Péter

1608. október 15-én született Evangelista Torricelli, itáliai fizikus és matematikus. Eredményekben gazdag munkássága során többek között felfedezte, hogy a vákuumos vízszivattyúban a folyadék nem a régebben feltételezett horror vacui következtében, hanem a levegőoszlop súlyának nyomására emelkedik fel, ez alapján készítette el az első olyan készüléket, amivel elsőként mérte meg a levegő nyomását. Mi a készülék közkeletű neve?

Evangelista Torricelli

1970. október 15-én született Pernilla Wiberg, svéd alpesi síversenyző és üzletasszony. 1990 és 2002 között versenyzett az FIS Alpesi Sí Világkupán , ahol mindegyik szakágban nyerni tudott. Két olimpiai aranyérmet, négy világbajnokságot és egy világkupa-összetett címet nyert, így az 1990-es évek egyik legsikeresebb alpesi síversenyzője. Három olimpián vett részt: 1992-ben Albertville-ben és 1994-ben Lillehammerben aranyérmet, 1998-ban Naganoban ezüstérmet nyert. Melyik országban van Lillehammer?

Pernilla Wiberg

1959. október 15-én született Sára Margit yorki hercegné, brit író, producer, televíziós személyiség és számos alapítvány védnöke. 1986 és 1996 között András yorki herceg, II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg második fiának felesége volt. Nagy-Britanniában általában becenevén utalnak rá. Mi a beceneve?

Sarah Ferguson

1844. október 15-én született Friedrich Nietzsche, német klasszika-filológus, egyetemi tanár, filozófus, költő, zeneszerző. Mindig is vitatott gondolkodónak számított. Filozófiája, művészetfelfogása rendkívül nagy hatású, sok szerzőt, művészt megihletett. Fő műve az Imigyen szóla Zarathustra. Zarathustra, Ahura Mazdá prófétája, a zoroasztrizmus létrehozója volt, körülbelül a Kr. e. 2. évezredre datálható a működése. Melyik ókori nép fia volt?

Friedrich Nietzsche