Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1017 – 234

1972. október 17-én született Marshall Bruce Mathers III, amerikai rapper, zeneproducer, dalszerző és színész. Többszörös Grammy-díjas, 2003-ban megkapta a legjobb eredeti dalnak járó Oscar díjat (Lose Yourself). Legismertebb dalai: Love The Way You Lie, Not Afraid, Rap God, Godzilla, Without Me, The Real Slim Shady. Milyen művésznéven szerepel?

Eminem

1803. október 17-én született Deák Ferenc, magyar politikus, jogász, táblabíró, államférfi, országgyűlési képviselő és 1848-ban a Batthyány-kormány minisztere. A reformkorban és a dualizmusban is meghatározó szerepet vállalt, akit „a haza bölcse” és „a nemzet prókátora” titulussal is illetnek. Melyik tárcát vitte a Batthyány-kormányban?

Deák Ferenc

1978. október 17-én született a képen látható Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, dalszerző. A ’90-es évek végén berobbant, új népdalénekes generáció egyik legsikeresebb képviselője. Az autentikus magyar népzenét játszó Ökrös együttesben és a magyarországi világzenét játszó Besh o droM együttesben énekelt évekig. 2004 óta szólóénekesként saját zenekaraival játszik. Ki ő?

Szalóki Ági

1918. október 17-én született Rita Hayworth, amerikai színésznő. A 40-es évek egyik legfényesebben ragyogó filmcsillaga, aki elsősorban a könnyű műfajban alkotott nagyot. Akkoriban minden tengerentúlra irányított amerikai katona csomagjában megtalálható volt Rita arcképe. Ezt a fényképet 1945-ben szimbolikusan még egy atombombára is felragasztották. Érdekesség, hogy halála után hét évvel szerepelt A remény rabjai című filmben. Milyen formában?

Rita Hayworth 

1960. október 17-én született Rob Marshall, kétszeresen Primetime Emmy-díjas amerikai film- és színházi rendező, koreográfus. Fontosabb filmjei: Egy gésa emlékiratai, Kilenc, A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken, Vadregény, Mary Poppins visszatér. Legismertebb és kritikailag legsikeresebb rendezése a Chicago című musical 2002-ben bemutatott filmváltozata volt, amely hat Oscar-díjat kapott, köztük a legjobb filmnek járó díjat. A képen látható színésznő a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat kapta alakításáért. Ki ő?

Rob Marshall

Catherine Zeta Jones

1979. október 17-én született a képen látható finn autóversenyző. 2001-ben debütált a Formula–1-ben, a 2007-es év világbajnoka. Legismertebb beceneve az Iceman, azaz Jégember. Ki ő?

Kimi Räikkönen

1915. október 17-én született a képen látható amerikai drámaíró és esszéista. A 20. század egyik legjobb színműírójának tartják. Elsősorban Az ügynök halála és a Salemi boszorkányok című színdarabjai tették ismertté. További fontos művei: Pillantás a hídról, Édes fiaim, Bűnbeesés után. Ki ő?

Arthur Miller

1972. október 17-én született a képen látható török popénekes. Albumai rendszerint több millió példányban kelnek el. Európában és Amerikában is ismert, főleg a Şımarık című dala miatt, melynek világszerte rengeteg feldolgozása született. Másik nagy slágere a Şıkıdım. Ki ő?

Tarkan

1804. október 17-én született a képen látható honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. Katonai szolgálatát a császári hadseregben kezdte, ahonnét 1844-ben nyugállományba vonult. 1848-ban ismét szolgálatba állt a magyar hadseregben, őrnagyi kinevezést nyert. Kiváló teljesítményéért 1849 áprilisában tábornoki kinevezést kapott. Aradon kötél általi halálra ítélték, kilencedikként végezték ki (ötödik volt a kötél által kivégzettek sorában). Ki ő?

Nagysándor József

1948. október 17-én született Margot Kidder, kanadai-amerikai színésznő, modell. Leginkább a Superman című, 1978-ban bemutatott brit–amerikai–kanadai akció-sci-fiből, és annak három folytatásából ismerjük, ahol a női főszereplőt alakította. Ki játszotta Supermant e filmekben?

Margot Kidder

Christopher Reeve