Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1109 – 248

1818. november 9-én született Ivan Szergejevics Turgenyev, orosz író, drámaíró, költő, műfordító. Kiemelkedő művei az Egy vadász feljegyzései című novellaciklusa (1852), az Apák és fiúk, a Nemesi fészek, A küszöbön című regényei, az Első szerelem és az Aszja című kisregényei. Milyen irodalmi irányzatba sorolható munkássága?

Ivan Turgenyev

1960. november 9-én született Andreas Brehme, német labdarúgó. Német és olasz bajnok, BEK-ezüstérmes. A válogatottban legnagyobb sikerét 1990-ben érte el, amikor az olaszországi világbajnoki döntőben 11-esből bevette a címvédő válogatott hálóőre, Sergio Goycochea kapuját, és ezzel az NSZK világbajnok lett. Melyik csapat lett az ezüstérmes?

Andreas Brehme

1895. november 9-én született Uray Tivadar, Kossuth-díjas magyar színész, érdemes és kiváló művész. Nagy jellemábrázoló tehetségű, sokoldalú művészegyéniség volt. Színpadi sikerei mellett rendszeresen filmezett. Egyik utolsó szerepe Noszty Pál volt A Noszty fiú esete Tóth Marival című drámában. Ki írta a film alapjául szolgáló regényt?

Uray Tivadar

1929. november 9-én született Kertész Imre, Nobel- és Kossuth-díjas magyar író, műfordító. Önéletrajzi ihletésű, a holokausztról és az önkényuralomról szóló műveiért 2002-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. Első, legnépszerűbb regényéből maga írt forgatókönyvet, s Koltai Lajos rendezett filmet. Mi a film és a regény címe?

Kertész Imre

1936. november 9-én született Mihails Tāls, szovjet sakkozó, nagymester, a sakk nyolcadik világbajnoka (1960–1961), nyolcszoros sakkolimpiai bajnok, hatszoros Európa-bajnok, hatszoros szovjet bajnok, kétszeres lett bajnok, elismert sakkíró. Milyen nemzetiségű volt Mihails Tāls?

Mihails Tāls

1974. november 9-én született a képen látható világbajnok olasz labdarúgó, csatár. 1993-tól 2012-ig a Juventus labdarúgója volt, hatszoros olasz bajnok, BL-győztes. A válogatottban 91 mérkőzésen 27 gólt szerzett. 2006-ban csapatával világbajnok lett. Ki ő?

Alessandro Del Piero

1986. november 9-én született a képen látható magyar olimpiai és Európa-bajnok kajakozó. A 2012-es londoni olimpián Kökény Rolanddal 1000 méteren nyert aranyérmet. Ki ő?

Dombi Rudolf

1907. november 9-én született Lajos Ferdinánd porosz herceg, a Hohenzollern-ház tagja, a megszüntetett német trón örököse és trónkövetelő, rendületlen ellenfele a Nemzetiszocialista Német Munkáspártnak (NSDAP), üzletember és a művészetek patrónusa. Nagyapja, az utolsó német császár 1918. november 9-én lemondani kényszerült, ezzel megszűnt a monarchia. Milyen néven uralkodott az utolsó német császár?

Lajos Ferdinánd

1879. november 9-én született Bory Jenő, magyar építészmérnök, szobrász- és festőművész, egyetemi tanár, 1943-tól 1945-ig a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora. Leghíresebb alkotása a „magyar Tádzs Mahal”-ként emlegetett Bory-vár. Melyik város nevezetessége a vár?

Bory Jenő

1934. november 9-én született Carl Sagan, amerikai csillagász, planetológus, asztrobiológus, békeaktivista és rendkívül szuggesztív ismeretterjesztő volt. A NASA Apollo-program űrhajósainak felkészítésében is részt vett. Legfőképpen azonban a Naprendszer felfedezését célzó űrszondás repülések előkészítésében töltött be fontos szerepet. Sci-fi íróként is számontartják, a Kapcsolat című regényéből mozifilm is készült, a képen látható színésznő főszereplésével. Ki ő?

Carl Sagan

Jodie Foster